JOGA

POZDRAV SONCU – SURYA NAMASKARA 

Surya Namaskara je ena najbolj vitalnih tehnik iz programa joge. Njena raznolikost in uporabnost jo uvršča med najkoristnejše metode za oblikovanje zdravega, aktivnega in energije polnega življenja, pripravlja pa nas tudi na spiritualno prebujenje in posledično širjenje zavesti.

joga-pozdrav-soncu2

Idealno zdravilo proti stresom so jogijske prakse, ki so močne terapije za mentalne in fizične bolezni. Zlahka jo vključimo v svoje vsakodnevno življenje, ker zahteva zgolj 5 do 15 minut prakse na dan, s katero dosežemo izredno hitre in dobrodejne rezultate. Ne da se dovolj poudariti pomen redne vsakodnevne vadbe Surye Namaskare, ko pa jo vključimo v svoj vsakdanjik, z lastnimi napori odkrivamo učinkovitost te starodavne tehnike. Surya Namaskara je več kot le niz fizičnih vaj, čeprav razteguje, masira, tonizira in stimulira vse mišice, vitalne organe in fizične dele telesa. Poleg tega daje tudi globino in popolnost kot spiritualna praksa.

Surya pomeni Sonce, Namaskara pa pozdrav. To prakso so nam izročili modreci iz vedskih časov, ko so sonce, ki je močan simbol spiritualne zavesti, slavili z vsakdanjimi obredi. Čaščenje notranjega in zunanjega sonca je bil religiozno-socialni ritual, ki je poskušal pomiriti tiste naravne sile, ki jih človek ni mogel kontrolirati. Oboževanje sonca še danes prakticirajo kot vsakodnevni ritual v mnogih delih današnje Indije, kjer tudi obstaja veliko starodavnih sončnih templjev. Čaščenje sonca pa je bilo poznano tudi drugim starodavnim civilizacijam (Egipčani, Azteki, Inki, Maji, legenda o Atlantidi, Stonehenge, severnoameriški staroselci).

Surya Namaskara sestoji iz 3 elementov: oblike, energije, ritma. Dvanajst položajev telesa tvori fizično matrico, okrog katere je stkana oblika prakse. Ti položaji ustvarjajo prano, subtilno energijo, ki aktivira psihično telo. Njihovo izvajanje v enakomernem, ritmičnem zaporedju odraža ritme univerzuma, kot je na primer 24 ur v dnevu, dvanajst faz zodiaka v letu, ali bioritme našega lastnega telesa.  Ta vadba kot oblika čaščenja sonca, pomeni tudi čaščenje vsega, kar sonce na mikro in makrokozmični ravni obstaja. V jogijskem smislu to pomeni, da prebuja sončne aspekte človekove narave. Temu se lahko približamo, če vadimo Suryo Namaskaro vsako jutro, s čimer se tudi na čudovit način poklonimo izvoru stvaritve in življenja, ter na ta način nadaljujemo s sončno tradicijo.

Prakso pričnemo tako, da najprej spoznamo vsak posamezen položaj in šele nato prakso kot celoto. Naslednji korak je sinhronizacija diha z gibi. Osnovni princip, ki ga uporabljamo pri dihanju, je vdihovanje v položajih z upogibanjem nazaj, ker se pri tem prsni koš širi. Zaradi stiskanja prsnega koša in trebuha izdihujemo v položajih z upogibanjem naprej.

PRED VAJO

Stojimo s stopali skupaj, roke so sproščene ob telesu. Zapremo oči in se zavedamo vsega fizičnega telesa od glave potujemo po telesu navzdol in pri tem sproščamo vsako napetost. Vprašamo se: »Kaj čutim v zvezi s svojim telesom?« Nato prilagodimo svoj položaj, da se počutimo udobneje. Čutimo, da nas vlečejo z vrvjo, pritrjeno na vrh naše glave. Nato čutimo stopala, kako se dotikajo tal in kako težnost vleče vse naše telo navzdol in potegne vse napetosti od vrha glave navzdol v zemljo. Nato se zavejmo življenjske sile, ki se giblje skozi telo navzgor in nam omogoča sproščen pokončen položaj. Ko to ozavestimo, pričnemo vaditi Suryo Namasakaro.

POZDRAV SONCU – IZVEDBA

To vajo lahko izvaja vsak sam, brez posebne opreme (potrebujete le armafleks). Najbolje jo je izvajati zjutraj pred zajtrkom obrnjeni proti vzhodu – proti soncu. Vendar če ne utegnete, jo lahko brez skrbi izvajate tudi popoldne ali ko utegnete, saj je bolje nekaj kot nič. Vajo na začetku izvajajte 10-15 minut (vedno v ciklusu po 3), po nekaj dnevih pa stopnjujte, vendar jo vedno izvajajte le tako dolgo, dokler vam je prijetno. Že po nekaj dnevih boste začutili ugodne vplive vadbe na vaše telo, počutje, dihanje. Če ste trenutno v stanju, ko ne zmorete telesnih vaj, lahko vajo izvajate tudi mentalno (si v mislih korak za korakom predstavljate kako jo izvajate) in učinki bodo enaki.

Pomembno je, da ste sproščeni, v ne pretesnih oblačilih, da vam je prijetno in dovolj toplo.  Dihajte globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu. Med izvajanjem vaje si lahko prižgete svečko ali dišečo palčko, po vaji pa nekaj trenutkov opazujte dihanje, vaš dan in počutje bosta bolj vedra.

Postavite se vzravnano. Noge imate skupaj, dlani pa sklenjene na prsih. Noge so trdno na tleh. Sprostite se, vrat spustite na prsi in IZDIHNITE.

joga asana

Globoko VDIHNITE, medtem ko dvigujete sklenjene roke in se v pasu upognete nazaj.
joga-2

Počasi IZDIHNITE in se v pasu prepognite naprej. Roke položite plosko ob stopala, obraz naj bo tesno pri nogah (upognite kolena, če je potrebno).
joga-3

VDIHNITE, medtem ko iztegnete levo nogo nazaj, tako da počiva na kolenu in prsih; istočasno upognite desno koleno, glavo pa dvignite in poglejte čimbolj navzgor.
joga-4

ZADRŽITE DIH, iztegnite še desno nogo in visoko dvignite zadnjico. Telo naj tvori obliko trikotnika.
joga-5

Med IZDIHOM spustite kolena in obraz do tal, trebuh in medenica pa ostaneta rahlo privzdignjena.
joga-6

VDIHNITE, medtem ko dvignete zgornji del telesa, tako da iztegnete roke. Poglejte navzgor.
joga-7

Roke in noge držite plosko na tleh in IZDIHNITE, medtem ko dvigujete zadnjico kvišku in nazaj. Pete in glavo potisnite proti tlom.
joga-8

VDIHNITE, vzdignite levo nogo in jo pritisnite ob prsni koš. Desna noga ostane iztegnjena, koleno počiva na tleh.
joga-9

IZDIHNITE, medtem ko dvigujete zadnjico in postavljate desno nogo poleg leve. Obraz naj bo tesno ob nogah.

joga-10

VDIHNITE in medtem ko se vzravnate, iztegnite roke navzgor in se usločite nazaj.
joga-11

Vrnite se v prvotni položaj in IZDIHNITE. Vajo ponovite še 1x tako, da najprej iztegnete desno nogo. Tako bo raztezno delovanje na telo uravnoteženo.
joga-12