PRAVLJIČNA JOGA

Joga za otroke, v starosti od dveh in pol do šest let, je kombinacija igre in vadbe, kjer otroci na igriv način preko pravljice, gibanja, smeha in zabave spoznavajo svoje telo, se učijo osnovnih jogijskih položajev, pravilnega dihanja in sproščanja.

joga-za-otroke

Izziv današnjega časa je tako za odrasle kot otroke ostati prisoten v danem trenutku. In če s tem zavedanjem začnemo že pri otrocih, jim tako podarimo eno najdragocenejših popotnic za njihovo življenje, saj se naučijo zaznavati in sprejemati sebe ter svet takšnega kot je.

Joga za otroke uporablja veliko domišljije. Vadijo se asane, prilagojene otrokovemu telesu, njegovi gibljivosti, motoriki in koordinaciji v prostoru. Vse asane pa čudežno oživijo preko pravljice v podobah živali, zmajev, čarovnic, vremenskih pojavov in zvokov, saj je celotna vadba, ki vključuje asane, dihanje, pesmice in sproščanje spletena okrog pravljice, ki je na vsaki uri drugačna.

Takšna vadba pri otrocih vzpodbuja zdrav življenjski slog, kakovostno preživljanje prostega časa, netekmovalnost, sprostitev, razvija odnos do telesa in spoštovanje sebe ter vseh drugih živih bitij. Prav tako povečuje zbranost, ustvarjalnost, držo, moč, gibljivost in koordinacijo telesa, nadzor nad čustvi ter vpliva na boljši spanec.

joga-za-otroke

Prej kot otroci pričnejo z vadbo, več možnosti obstaja, da bodo tudi kasneje v življenju ostali aktivni in ustvarjalni na vseh področjih.

Vadba je primerna za otroke v starosti od 2,5 do 6 let. Mlajši otroci lahko vadijo v spremstvu staršev ali drugih odraslih. Primerna so ohlapna oblačila, v katerih se otrok počuti udobno in pa seveda zvrhan koš razigranosti.