JOGA

joga-tatjana-baligač-yoga
Joga za zavedanje

“Yoga nas uči pozdraviti to, kar nam ni potrebno prestajati ter prestajati to, kar ni mogoče pozdraviti.” – B.K.S. Iyengar. Joga je sanskrtska beseda in pomeni povezati, združiti. Jogijske vaje učinkujejo vsestransko, usklajujejo telo, duha, zavest in dušo. 

 

 

 

Joga pomaga obvladovati vsakdanje težave, zahteve in skrbi. Če se ukvarjamo z njo, bolje razumemo sebe, smisel življenja in odnos do Višje sile.

Joga je preprost in naraven sistem, ki vključuje pet temeljnih načel: pravilna telesna vadba, pravilno dihanje, pravilno sproščanje, pravilna prehrana, pozitivno razmišljanje in meditacija.

Podaja nam dragocena navodila za telesno vadbo in dihanje, koncentracijo, sproščanje in meditacijo. Vaje, stare že nekaj tisočletij so pomagale najti ravnovesje mnogim ljudem širom sveta. Je metoda s katero dosegamo telesno zdravje in notranji mir. Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost, razgibanost ali trenutno zdravstveno zdravje.joga-proti-stresu

Ukvarjanje z jogo nas bo sproti in že z malo truda nagrajevalo z občutki uravnoteženosti, umirjenosti in zdravja. Joga nam s pomočjo sproščanja in telesnih vaj (asan) nudi fizično zdravje, z dihalnimi vajami (pranajamo) umirjamo duha, s poglabljanjem vase in z meditacijo bolje spoznavamo samega sebe, s pozitivnim razmišljanjem pa postopoma opuščamo iluzije in predsodke, ki nam preprečujejo, da bi resnično polno zaživeli.

Pravilna jogijska vadba uravnoteženo razvija celo »vidno« telo (mišice, tkiva, sklepe, kožo,…) kot tudi »nevidno« (masira notranje organe in žleze, vpliva na krvni obtok, pospešuje izločanje strupov in krepi živčevje), ter kar je še posebej pomembno za doseganje uspeha in sreče v našem življenju – omogoča, da prevzamemo kontrolo nad umom, spremenimo pogled na življenje in ga transformiramo v pot ljubezni, miru, popolnosti.

Joga nam vliva novih moči, vero in zaupanje vase. S pomočjo joge lahko dosežemo nadzor nad umom, strastmi, čustvi, nagoni, temperamentom in izražanjem. Pomaga nam ohranjati uravnovešen um in odpravljati utrujenost.