ŠTIRJE KORAKI K MODROSTI

Štirje koraki k modrosti
Štirje koraki k modrosti

Prva stvar na poti k modrosti je zavedanje o svojih čustvih, mnogi izmed nas imamo »negativna« čustva, ki se jih vseh niti ne zavedamo. Včasih smo potrti, pa se tega zavemo šele, ko pridemo v stik z veseljem. Ne moremo zdraviti raka, ki ga nismo odkrili.

 

 

 

Na primer, da se počutite otožni in čemerni. Občutite krivdo ali sovraštvo do sebe. Čutite, da je življenje nesmiselno, počutite se živčni in napeti. Najprej se soočite s temi čustvi, na način, da se jih zaveste in si jih priznate.

Drugi korak je ta, da spoznate, da so ta čustva v vas, ne v resničnosti. Torej nehajte s poskusi, da bi spremenili resničnost. To je neumnost, prav tako kot poskusi spreminjanja drugih ljudi. Ponavadi porabimo veliko časa in energije, da bi spremenili zunanje okoliščine, svojega partnerja, prijatelja, starše, sovražnike, kogarkoli, za katerega menimo, da je »kriv« za naša čustva, naše počutje. Vendar nam ni potrebno ničesar spreminjati, ker so ta čustva v nas, so naš odziv na situacijo, na ljudi, na okolico. Na primer, da vam dež pokvari piknik. Kdo ima negativna čustva? Vi ali dež? Kaj povzroča to »negativno« čustvo? Dež ali vaša reakcija? Mistiki nam že skozi vso zgodovino skušajo dopovedati, da je resničnost povsem v redu, da ni problematična. Problemi obstajajo le v naših glavah. Če umaknemo vsa človeška bitja s tega planeta, se bo življenje nadaljevalo v vsej svoji lepoti in silovitosti.

Tretji korak je ta, da se nikoli ne identificirajte s čustvom. Ničesar nima opraviti z »jazom«. Ne opredeljujte svojega bistva z izrazi tega čustva. Ne recite: »Jaz sem potrt«. Lahko rečete, da je v vas potrtost, ali da se počutite potrti. Nikar ne recite: »Jaz sem žalosten«. Kajti takrat se opredelite s tem čustvom, mislite, da je to vse kar v tem trenutku ste. To je iluzija, napaka v našem umu. Lahko, da je v vas ta trenutek depresija, lahko so prizadeta čustva, naj bodo, pustite jih pri miru. Minila bodo. Vse mine. Vaša vznemirjenja nimajo ničesar opraviti s srečo, so kot nihanje nihala. Če si to tisočkrat ponovite, poskusite te tri korake, vam bo enkrat zagotovo uspelo. Lahko vam uspe že v tretje. Pravila ni.

Veliki Mojster Eckhart  je lepo povedal: »Boga ne dosežete s tem, da svoji duši nekaj dodajate, marveč, da ji nekaj odvzemate«.

Četrti korak: Kako spremenite stvari? Kako spremenite sebe?

Neka zgodba govori o bolniku, ki gre k zdravniku in mu pove, za čim trpi. Zdravnik pravi: »Razumel sem vaše simptome. Veste kaj bom naredil? Predpisal bom zdravilo za vašega soseda!« Bolnik odgovori: »Hvala lepa gospod doktor, to mi bo zelo pomagalo«. Ali ni to absurdno? Vendar večino časa počnemo to prav vsi. Človek, ki spi vedno misli, da se bo počutil bolje, če se bo spremenil kdo drug. Pomembno je, da se nam posveti, da nam ne bo prav nič pomagalo, če se bodo spremenili ljudje okoli nas. Kajti mi bi ostali še vedno isti. Ponavadi pravimo tako: »Dobro se počutim, ker je svet v redu.« In potem se spremeni košček v mozaiku sveta, in svet ni več v redu, in tudi mi ne. Zato velja: »Svet je v redu, ker se jaz dobro počutim«. Del Svetega pisma pravi, da se tistim, ki ljubijo Boga vsaka stvar obrne v dobro.

Ko se končno prebudite, ne poskušate povzročati, da bi se dobre stvari zgodile; se pač zgodijo. Kajti nenadoma razumete, da je vse kar se vam zgodi, dobro.

(povzeto po knjigi Zavedanje Anthony de Mello)